Tuesday, August 23, 2016

Körulbelül Rebe Nachman


Nagy hálával Istennek

Abból az alkalomból, hogy megköszönjem a házasságom a feleségemnek, lefordítjuk Rabbi Nachman szent munkásságának egy darabját, azzal a reménnyel, hogy ezáltal zsidó lelkekhez eljusson a tanítása. Rabbi Nachman, Feige fiának öröksége, legyen ez a kis füzetecske, legyen ez áldás mindannyiunklank, Izrael közösségének.

Nesanel Levi & Alma Kinstein

Ezen fordítás érdeme hozzon teljes és gyors felépülést és gyógyulást Józsefnek, Anna fiának.

Bevezetés

A világ a hitet semmiségnek tartja, de én ezt egy nagyszerű felfoghatatlanul nagy dolognak tartom. A hit az alapja az egész zsidóságnak. Ez a gyökere az egész zsidó tanításoknak és gyakorlatnak.”

A breszlevi Rabbi Nachman

Rabbi Nachman

A breszlevi Rabbi Nachman 1772. évben született egy ukrajnai kis városban, Mezsibusban. Ő volt az ük unokája Rabbi Israelnek a Bal Shem Tovnak „A Jó Név Mesteré”-nek, a haszidizmus megalapítójának.
Rabbi Nachman hatalmas szintjeit elérte a szentségnek és a bölcsességnek. Otthon volt a legtávolabbi pontjain a kabbalának és a miszticizmusnak – miközben teljesen gyakorlatias volt és lényegre törő. Őszintén, egyszerűen és boldogan gondolkozott. Gyönyörű történeteket mondott hercegnőkről, kastélyokról, óriásokról, koldusokról. Beszélt a zenéről és a dalokról, a gyógyulásról, a jövőről és az életben maradásról.
Rabbi Nachman bevonzott rengeteg elkötelezett hívet a haszidizmusnak, közöttük briliáns tudósokat és magasrangú vezetőket, akik úgy tekintettek rá mint „A Rabbi”-ra, a legnagyobb spirituális vezetőjükre.
Rabbi Nachman tüdőbetegségben szenvedett hosszú évekig, majd 1810. évben, alig 37 éves korában elhunyt.
Ezt megelőzően néhány hónappal költözött Umánba egy ukrajnai faluba, ahol aztán el is lett temetve. A sírjához számtalan zsidó látogató érkezik napjainkig is. Halála után egyre jobban felerősödött a hatása.
Az ő tanításai szájról szájra terjedtek, és az írásainak másolatai útján. Az ő követői, a breszlevi haszidok folytatták az ő munkásságát, útmutatásait, ihleteit.
Napjainkban, az ő mozgalmuk aktívan növekszik.
Ezen a körön kívül is Rabbi Nachman a legfőbb optimista és világi bölcs, aki egyúttal az egyik legtöbbet idézett rabbi is.
És ő most napjainkra elfogadottan is minden idők legnagyobb zsidó tanítója.

A forditás a következő hét pillér a hit. által Almah Kinstein

No comments:

Post a Comment